Op 16 december 2023 om 14:15 uur presenteert de Zaterdagmatinee een concert ter ere van György Ligeti. Het programma bestaat uit werken van Langgaard (arr. Abrahamsen), Hirs, Ligeti, en Poppe, uitgevoerd door het Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Elena Schwarz (dirigent). Voorafgaand aan het concert, om 13:40 uur, gaat Frederike Berntsen in gesprek met Rozalie Hirs in de Spiegelzaal.

Het nieuwe orkestwerk bron (2023) van Rozalie Hirs is een opdrachtwerk van de NTR Zaterdagmatinee, met financiële ondersteuning van de Stichting Vrienden van de Matinee. Het concert wordt live uitgezonden op NPO Radio 4 tijdens het programma NTR/ Zaterdagmatinee. Hier is een permanente luisterlink (bron begint na ongeveer 17′ van de uitzending). Download het programmaboekje hier [PDF].

Bovenstaande foto door Simon van Boxtel toont het Radio Filharmonisch Orkest in de grote zaal van het Concertgebouw, Amsterdam, waar de Zaterdagmatinee plaats zal vinden. Onderstaande foto door Mathias Bothor toont de dirigent Elena Schwarz. Helemaal onderaan staan twee foto’s, die door de componist zijn gemaakt op 12 december 2023 tijdens de eerste repetitie van bron in de MCO Studio 5, Heuvellaan 33, Hilversum, en op 15 december 2023 tijdens de mikrofoonrepetitie in het Concertgebouw, Amsterdam.

Datum: 2023-12-16
Begint: 14:15 uur
Locatie: Concertgebouw (Grote zaal), Amsterdam
Uitvoerders: Radio Filharmonisch Orkest, Elena Schwarz (dirigent)
Componisten: Rozalie Hirs, Rued Langgaard (arr. Hans Abrahamsen), György Ligeti, Enno Poppe