Op 14 januari 2010 om 14:00 uur vindt op het Conservatorium van Amsterdam de presentatie plaats van het boek Contemporary compositional techniques and OpenMusic, uitgegeven door IRCAM en Editions Delatour. Het boek is samengesteld door Rozalie Hirs en Bob Gilmore. Bij de presentatie geeft Hirs een lezing over het boek, de muziekcompositie Le Lac (2001) door Tristan Murail, alsmede het software-programma OpenMusic.

Download het persbericht [PDF]

Het eerste deel van dit boek bevat een interview met Tristan Murail en drie essays over muzikale werken van Claude Vivier (Lonely child, 1980), Gérard Grisey (Quatre chants pour franchir le seuil, 1997-98), en Tristan Murail (Le lac, 2001) door Bob Gilmore, Jean-Luc Hervé, en Rozalie Hirs. De auteurs geven gedetailleerde analyses van deze werken, waarbij de nadruk ligt op de op frequentie gebaseerde technieken en compositieprocessen die de componisten hanteren.

Het tweede deel van het boek vindt zijn oorsprong in OpenMusic and Contemporary Compositional Techniques, een serie lezingen en workshops gegeven door Rozalie Hirs en gastdocenten Tristan Murail, Mikhail Malt, Benjamin Thigpen, Marco Stroppa en Niels Bogaards aan het Conservatorium van Amsterdam tijdens het academisch jaar 2005/06. De serie werd geïnitieerd door het Nieuw Ensemble en zijn artistiek leider, Joël Bons, als onderdeel van het jaarlijkse Componistenpracticum. Het Nieuw Ensemble en dirigent Lucas Vis repeteerden en voerden nieuwe stukken uit, geschreven door een internationale groep compositiestudenten van het Conservatorium van Amsterdam en het Koninklijk Conservatorium in Nederland. De studenten documenteerden op hun beurt hun creatieve proces in de zeven essays die in deze bundel zijn opgenomen.

Een uitgebreid essay over Tristan Murails compositorische ideeën en op frequentie-gebaseerde technieken vindt zijn oorsprong in de collegereeks van Rozalie Hirs. Het vormt de meest gedetailleerde bespreking van Murail’s werk die momenteel in het Engels beschikbaar is.

De twee artikelen van Rozalie Hirs werden geschreven met financiële steun van Prins Bernhard Cultuurfonds (2003-05) en de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (2006-07). Het artikel On Murial’s Le lac maakte deel uit van haar proefschrift aan Columbia University (2007).

Datum: 2010-01-14
Tijd: 14:00
Locatie: Conservatorium van Amsterdam, Oosterdokskade 151, Amsterdam

Geef een reactie