20 mei 2023. Vandaag verscheen de bespreking ‘geen hek houdt de mieren tegen’ door Jeroen Dera van het gedicht ‘sluip naar binnen’, het vijfentwintigste gedicht uit ecologica van Rozalie Hirs. Hij schrijft, onder meer:

“Het fascinerende van Hirs’ poëzie is dat ze haar lezers bij de hand neemt (‘Sluip naar binnen, volg de mieren!’), maar tegelijkertijd ontwricht. Dat zit hem niet alleen in de beeldspraak, maar ook in de grammatica. De meerduidigheid tiert welig in deze verzen zonder interpunctie. ” (Jeroen Dera, De Standaard)

“Wat dat betreft zijn de woorden van Hirs, die ook actief is als componist, hier net muziek: de akkoorden vloeien ritmisch in elkaar over, zonder zich its aan te trekken van de grenzen van een zin. Gerrit Kouwenaar wist het al: ‘De wetten der grammatica zijn een kunstmatig hek in de taal!’ Die taal zelf thematiseert Hirs ten volle.” (Jeroen Dera, De Standaard)

“In de ‘ecologica’ van de poëzie tekent Hirs die ecologische verwarring op, zonder af te doen aan de diepe schoonheid die zij nog steeds in de natuur ervaart.” (Jeroen Dera, De Standaard)

Lees het volledige artikel in de literatuurbijlage De Letteren van het Belgische dagblad De Standaard.