27 augustus 2023. Dit weekeinde verscheen de recensie ‘gefascineerd de ondergang tegemoet’ door Rob Schouten in het dagblad Trouw, over de recente dichtbundel ecologica (Uitgeverij Vleugels, 2023). Schouten zegt, onder meer:

“In haar natuurgedichten zweeft Rozalie Hirs boven de materie, en geeft de menselijke ervaring een stem. Een die nu eens niet somber klinkt.”

“In 34 gedichten beschrijft Hirs de staat van de natuur zoals die zich nu aan haar voordoet, bezig te veranderen, misschien wel ten onder te gaan, maar tegelijkertijd nog vol kracht en karakter.”

“Misschien hollen we onze ondergang wel tegemoet, maar ook dan blijft de natuur fascineren, en met de natuur ons vermogen om daar stem aan te geven, want dat gaat bij Hirs altijd samen, de menselijke ervaring en de menselijke stem.”

“In organische, modulerende gedichten zonder punten of komma’s beschrijft ze, zonder oordeel of angst, wat de hedendaagse mens gefascineerd ervaart, want ‘voor elke onbekende variabele is een labyrint waar de kunst begint’.”

“En al grijpen de mens en zijn technologie de natuur bij de keel, het blijft een boeiend schouwspel”

“Achter op de bundel liet ze bij wijze van flaptekst een soort wapenspreuk opnemen: ‘van meet af aan articulatie’. Dat slaat op de van begin af aan uitgesproken natuur, maar vooral ook op haar eigen werk.”

Op Trouw is dezelfde recensie ook online te lezen onder de titel ‘Rozalie Hirs vertolkt in de nieuwe bundel ecologica de thema’s ondergang en verbinding’ (klik op de link om naar de online krant te gaan).