Op 18 september 2015 opent het literaire podium Perdu te Amsterdam zijn nieuwe seizoen met een bijzonder programma rond de bloemlezing uit 1954 van Paul Rodenko Met twee maten. In dit programma onderzoekt Perdu de vraag: wat is experimentele poëzie vandaag? Dat doet Perdu analoog aan Paul Rodenko’s bloemlezing Met Twee Maten van vijftig jaar Nederlandse poëzie. Die bloemlezing bestaat uit drie delen: een deel met traditionele gedichten die, destijds al gecanoniseerd, als ‘goed’ werden beschouwd, een deel met experimentele gedichten, en middenin een essay over de vraag: wat is experimentele poëzie?

De volgende zes dichter schrijven speciaal rond deze thematiek nieuwe gedichten: Mathijs Tratsaert, Hélène Gelèns, Ellen Deckwitz, Paul Bogaert, Alfred Schaffer en Rozalie Hirs.

Rond de avond zal er voorts bij De Buren een essay verschijnen van de hand van Jeroen van Rooij over Rodenko’s bloemlezing, meer specifiek over het statement dat hij daarin maakt dat de echte avantgardistische voorlopers niet in Nederland te vinden zijn, maar dat hij de Vijftigers via zijn eerdere bloemlezing uit 1954 juist voorhoudt dat de vlamingen Gezelle, Van Ostaijen en Marnix Gijsen ‘hun’ experimentele traditie van de breuk zijn begonnen.

Onderstaande foto toont Rozalie tijdens haar lezing in Perdu op 18 september 2015.

Datum: 2015-09-18
Tijd: 20:30
Locatie: Perdu, Kloveniersbrugwal 86, Amsterdam
Uitvoerder(s): Mathijs Tratsaert, Hélène Gelèns, Ellen Deckwitz, Paul Bogaert, Alfred Schaffer, Rozalie Hirs

Geef een reactie