27 juli 2023 vandaag verscheen in de Volkskrant een boekbespreking door Geertjan de Vugt over ecologica van Rozalie Hirs: ‘natuur en taal zijn met elkaar vervlochten in ecologica en dat betekent niet veel goeds’. Hij schrijft, onder meer:

“Voor Rozalie Hirs dient het woord als ‘planetair bewustzijn’, maar inmiddels luisteren we er niet meer naar, wat tot onze ondergang zal leiden.”

“Stel je eens voor dat je in een huis leeft waarin alles, maar dan ook alles, voortdurend praat. Zo’n huis is de aarde. Althans, zo is de aarde in ecologica, de nieuwe van ondergang bewuste bundel van Rozalie Hirs.”

“Een betere illustratie van het boek der natuur is haast ondenkbaar. Want niet alleen godgeleerden, filosofen en dichters hebben in de natuur een boek ontwaard. Ook de wetenschap deed dat. ‘stekend longkruid’, ‘kraailook’ of ‘bont kroonkruid’ – je kunt je afvragen waarin meer poëzie schuilt: in de natuur zelf of in de woorden die de natuurvorsers aan de planten gaven.”

“Ook daarin lijkt het boek der natuur op het boek met verzen: op de witte ondergrond tiert de betekenis welig.”

Lees het volledige stuk op de online Volkskrant. Zaterdag staat hetzelfde stuk onder de titel ‘Kolkende zinnen zonder sturing’ ook in het boekenkatern van de papieren Volkskrant [PDF].