Op zondag 26 maart 2023 om 15:00 uur wordt het nieuwste nummer van het Vlaamse literaire tijdschrift DW B (maart 2023/1) aan het publiek gepresenteerd tijdens het Passaporta Festival, Brussel, België. Het thema is Exil – schrijven weg van huis. Curatoren Sigrid Bousset, Alicja Gescinska en Ellen Van Pelt presenteren het nieuwe nummer en interviewen Sulaiman Addonia (Eritrea, België) en Firoozeh Farjadnia (Iran, Nederland). De locatie is de Begijnhofkerk aan het Begijnhof, Brussel.

Een thuis bezitten op de wereld. Het is misschien wel een van onze meest fundamentele drijfveren. Weinig gebeurtenissen zijn tragischer dan van je thuis verstoten te worden, door ontheemding, ballingschap en exil. Dat bewijst de wereldactualiteit dagelijks pijnlijk.

In het DW B-nummer Exil. Schrijven weg van huis staan zij centraal: schrijvers die zelf ontheemd zijn. Welke thema’s snijden ze aan? Hoe ervaren ze de impact van hun vlucht, hun nieuwe onderkomen waar ze een thuis proberen op te bouwen? Hoe gaan ze om met het gemis naar hun thuisland, een plek die mogelijk nog slechts bestaat in hun dromen, herinneringen en verhalen? Hoe verhouden ze zich, als schrijvers, tot hun moedertaal en de taal van hun nieuwe omgeving? En bovenal: wat is dat, een thuis? Schrijven blijkt in een exilsituatie véél meer dan zomaar een houvast. Schrijven weg van huis: rond die focus indringend proza en scherpe poëzie van Sulaiman Addonia, Haile Bizen, Ege Dündar, Emad Fouad, Firoozeh Farjadnia, Ahmed Katlesh, Mehdi Moosavi, Els Snick, Milagros Socorro, Burhan Sönmez, Dimitri Strotsev en Ece Temelkuran. Buiten de focus vind je vers proza van Lise Delabie, Joost van Driel, Eva Gabriela, Tomias Keno en Nelson Morus. En unheimische poëzie van Rozalie Hirs en Anne van den Dool. Van Rozalie Hirs is de gedichtencyclus nieuwe tijd opgenomen in DW B 2023/1 (maart 2023).

DW B (Dietsche Warande & Belfort) is het grootste, oudste en bekendste literair tijdschrift van Vlaanderen. Onder hoofdredactie van Hugo Bousset groeide DW B uit tot een laboratorium voor de kruisbestuiving van literatuur en andere kunstvormen, zowel op papier als digitaal en met een regelmatig aanbod van podiumactiviteiten. Door literatuur, beeldende kunst, fotografie, architectuur en andere kunsten met elkaar in contact te brengen hoopt het tijdschrift elk van die kunsten tot een voortdurende staat van vernieuwing en verwondering te brengen. In de redactie werken talenten als Arnoud van Adrichem, Charlotte van den Broeck, Elma van Haren, Koen Peeters, Yves Petry, Johan de Boose, Fikry El Azzouzi, Alicja Gescinska, Patrick Bassant, Jens Meijen, Esohe Weyden en Peter Vermeersch mee aan voortdurende kwaliteit, relevantie, revelatie en innovatie.

Begint: 2023-03-26
Deurtijd: 15:00 uur
Locatie: Église Saint Jean Baptiste au Béguinage/ Sint-Jan Baptist ten Begijnhofkerk, Place du Béguinage 2062/ Begijnhof 2062, Passaporta Festival, 1000 Brussel, België
Performers: Sigrid Bousset, Alicja Gescinska, Ellen Van Pelt (curatoren) en Sulaiman Addonia, Firoozeh Farjadnia (schrijvers)