–> English

Op donderdag 13 mei 2021 om 20:00 uur vindt in het Muziekgebouw aan ’t IJ, Amsterdam, een portretconcert van Rozalie Hirs plaats, uitgevoerd door Marieke Franssen (fluit), Fie Schouten (basklarinet), Wiek Hijmans (elektrische gitaar), en de dichter/componist. De live stream van het concert is te bekijken op Youtube en blijft online tot 12 juni 2021. Wees welkom!

concertprogramma

‘zeg liefde’ [1] (uit: verdere bijzonderheden (Amsterdam: Singeluitgeverijen| Uitgeverij Querido, 2017)
Rozalie Hirs (spreekstem)

article 7 [ways to climb a mountain] (2012) voor basklarinet en elektronische klanken
Fie Schouten (bass clarinet)

‘zeg liefde’ [2]
Rozalie Hirs (spreekstem)

article 8 [infinity] (2014) voor fluit en elektronische klanken
Marieke Franssen (fluit)

‘zeg liefde’ [3]
Rozalie Hirs (spreekstem)

article 6 [waves] (2013) voor elektrische gitaar en elektronische klanken
Wiek Hijmans (elektrische gitaar)

‘zeg liefde’ [4]
Rozalie Hirs (spreekstem)

infinity stairs (2014) voor fluit, basklarinet, elektrische gitaar en elektronische klanken
Fie Schouten (basklarinet), Wiek Hijmans (elektrische gitaar), Marieke Franssen (fluit)

Alle muziekpartituren van Rozalie Hirs worden uitgegeven door Deuss Music. Hirs leest gedichten uit haar dichtbundel verdere bijzonderheden, uitgegeven door Querido in 2017.

programmatoelichting
(tekst: Muziekgebouw aan ’t IJ, Amsterdam)

Rozalie Hirs is toonaangevend componist én succesvol dichter. Dit portretconcert belicht beide zijden van haar dubbeltalent: Hirs draagt voor uit haar poëzie en drie vooraanstaande solisten spelen haar muziek. De solostukken voor elektrische gitaar, basklarinet en fluit staan bovendien niet los van elkaar: wanneer je ze samenvoegt vormen ze het trio infinity stairs (2014). Vanavond klinken de drie stukken eerst afzonderlijk, en aan het slot van het concert nogmaals, maar dan tegelijkertijd.

Muziek en poëzie zijn twee kanten van dezelfde medaille in het kunstenaarschap van Rozalie Hirs. Klankschoonheid gaat bij haar altijd samen met onderzoek: naar waarneming, naar natuurkundige eigenschappen van geluid, naar de bouwstenen van de taal. Zo ontstaat werk dat zowel exact als zinnelijk is. Tussen de muzikale uitvoeringen door draagt Hirs de vervoerende cyclus ‘zeg liefde’ voor, uit haar zesde en meest recente bundel verdere bijzonderheden (Querido 2017).

Fie Schouten (1972) is te horen in vele verschillende formaties op podia en festivals wereldwijd. Zij bespeelt alle klarinetten, met een voorliefde voor de lage instrumenten. Als specialiste in nieuwe muziek treedt zij veelvuldig op als soliste en in kamermuziekformaties, onder andere met celliste Eva van de Poll, pianiste Keiko Shichijo, basklarinettist Jelte Althuis, accordeonist Marko Kassl, claveciniste Goska Isphording en saxofoniste Femke IJlstra. Samen met Tobias Klein vormt zij de artistieke leiding van het Basklarinet Festijn, met tot nu toe vier edities: 2014, 2016, 2018 en 2020. Ze is initiator en curator (samen met componist Aspasia Nasopoulou) van de serie Nieuwe Noten voor hedendaagse kamermuziek in het Plein Theater in Amsterdam. Fie Schouten is hoofdvakdocent basklarinet aan het Prins Claus Conservatorium Groningen. Sinds dit jaar is zij een van de dirigenten van Orkest de Ereprijs.

Wiek Hijmans (1967) is internationaal pionier op de elektrische gitaar in de hedendaagse gecomponeerde muziek. Hij was de eerste elektrische gitarist aan de klassieke afdeling van de Manhattan School of Music, waar hij de Andrés Segovia Award ontving. Hij is als improvisator en uitvoerder internationaal actief op het gebied van de hedendaagse gecomponeerde muziek, open score, improvisatie en de jazz. Hij is docent en artistiek coach aan de Hogelschool voor de Kunsten Utrecht en gaf masterclasses op conservatoria over de hele wereld. Hijmans schreef een instrumentatiegids over de elektrische gitaar en wordt vaak geraadpleegd door componisten. Hij heeft als solist samengewerkt met internationaal vermaarde orkesten, zoals L.A. Chamber Orchestra, BBC Symphony Orchestra, Deutsches Rundfunk Orchester, Orkest van de Koninklijke Munt Brussel, en Helsinki Philharmonic. Hij werkt regelmatig samen met Asko|Schönberg, MAZE en de David Kweksilber Bigband.

Marieke Franssen studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam bij Harrie Starreveld en was stipendiaat aan de Internationale Ensemble Modern Akademie in Frankfurt. Ze is vast lid van het Doelen Ensemble, het Wervelwind Ensemble/Frisse Oren en Duo Leeghwater. Marieke richt zich vooral op het spelen van hedendaagse muziek en is regelmatig te gast bij Ensemble Modern (Frankfurt), Asko|Schönberg, Insomnio en Ensemble Courage (Dresden). Ze maakt deel uit van het ‘Circle Flute’ project – een nieuw ontworpen cirkelvormig instrument dat door vier fluitisten bespeelt wordt – van de kunstenaars Studio Brynjar & Veronika en bouwer Roosen, ontwikkeld en gepresenteerd in IJsland, Parijs en Bern. Met haar Stichting KNARS maakt ze hedendaagse muziektheater producties in eigen beheer. Franssen heeft samengewerkt met de componisten Helmut Lachenmann, Péter Eötvös, Heinz Holliger, Beat Furrer, Wolfgang Rihm, Jörg Widmann, Tristan Murail and Misato Mochizuki en was onder andere te horen op het Holland Festival, Donaueschinger Musiktage, Ruhrtriennale, Huddersfield Contemporary Music Festival en Musikfestival Bern.

Rozalie Hirs (1965) is een hedendaagse Nederlandse componist en dichter. Haar poëzie en muziek zijn zowel lyrisch als innovatief. Het avontuur van de luister- en leeservaring en de verbeelding staan centraal. Haar muziek omvat vocale, orkestrale en elektronische stukken. Vaak combineert zij traditionele instrumenten met elektronische klanken. Haar poëzie omvat zowel dichtbundels als digitale poëzie, interactieve gedichten die ontstaan in samenwerking met beeldend kunstenaars en grafisch ontwerpers. Haar muziek wordt uitgevoerd door onder meer Amsterdam Sinfonietta, Asko|Schönberg, Bozzini Quartet, Concertgebouworkest, Formalist Quartet, Klangforum Wien, Ensemble Musikfabrik, Radio Filharmonisch Orkest, Slagwerk Den Haag, SPECTRA, en Philip Thomas; haar composities voor spreekstem en elektronische klanken voert zij regelmatig zelf uit, voornamelijk op internationale podia. Deuss Music publiceert haar muziekpartituren, Uitgeverij Querido haar gedichtenbundels.

Download programmaboekje [PDF]