Op 21 januari 2024 om 14:30 uur worden de Haagse literatuurprijzen uitgereikt in de Koninklijke Schouwburg, Den Haag. Drie belangrijke Haagse Literatuurprijzen gaan vandaag naar Tomas Lieske, Rozalie Hirs en Tjibbe Veldkamp. De feestelijke uitreiking vindt plaats tijdens het Internationaal Literatuurfestival Writers Unlimited. De prijzen worden uitgereikt door de Haagse wethouder Saskia Bruines. Mirjam van Hengel presenteert het event.

Voorafgaand aan de uitreiking wordt Remco Campert geëerd met optredens door Ellen ten Damme, Kees van Kooten, Alma Mathijsen, Corrie van Binsbergen en Benjamin Herman. De organisatie is in handen van het Literatuurmuseum en International Literatuurfestival Writers Unlimited. Jet Steinz is programmamaker.

Tomas Lieske (pseudoniem van Ton van Drunen, 1943) ontvangt de F. Bordewijk-prijs voor Niets dat hier hemelt. De jury omschrijft deze roman als een fascinerend hoogtepunt in het rijke oeuvre van Lieske. De belevingswereld van een jongen in de veengebieden tijdens de jaren dertig van de vorige eeuw wordt op een even beklemmende als betoverende manier opgeroepen. Met zijn klassieke vertelkunst verlegt Lieske de grenzen van onze verbeelding.

Rozalie Hirs (1965) mag voor ecologica de Jan Campert-prijs 2023 in ontvangst nemen, de jaarlijkse prijs voor poëzie. Volgens de jury lijkt Hirs in deze dichtbundel de poëzie een nieuwe opdracht te geven: de taal teruggeven aan de met ondergang bedreigde natuur. Daarbij wil ze de lezer laten luisteren naar een veelvoud van stemmen en een veelvoud aan klanken, die overweldigen en tevens troost bieden.

Aan Tjibbe Veldkamp (1962) is voor De jongen die van de wereld hield de Nienke van Hichtum-prijs toegekend, een tweejaarlijkse prijs voor jeugdboeken. In deze magisch-realistische vertelling is een klassiek romantisch thema verrassend origineel uitgewerkt. De jury vindt het een magistraal verhaal in poëtisch heldere taal. Een verhaal dat weer licht werpt op de mooie kanten van het leven. Een verhaal dat verwarmt in koude dagen. Een verhaal om verliefd op te worden; het warmste boek voor de winter.

Persbericht Haagse Literatuurprijzen [PDF]

Datum: 2024-01-21
Deurtijd: 14:30 uur
Locatie: Internationaal Literatuurfestival Writers Unlimited, Koninklijke Schouwburg, Den Haag