Op maandag 3 februari 2020 om 14:00 uur presenteert Museum Drachten een lezing over de architectonische klankinstallatie Ways of Space (2019) door Rozalie Hirs (muziek) en Machiel Spaan (ontwerp), gevolgd door een bezoek aan de installatie in het Van Doesburg Rinsemahuis samen met de makers.

Van 4 februari tot 30 maart wordt het werk tentoongesteld in het Van Doesburg Rinsemahuis, Museum Drachten. De installatie is te bezoeken iedere vrijdag, zaterdag en zondag om 15:00 en 16:00 uur. Tickets hiervoor zijn verkrijgbaar via de balie van Museum Dr8888.

open plattegrond

Ways of Space (2019) door architect Machiel Spaan en componist Rozalie Hirs is ontworpen en gecomponeerd in het Van Doesburghuis, Meudon, Frankrijk. De makers verbleven afgelopen najaar tijdens een artist-in-residence in het kunstenaarshuis. Uitgangspunt voor het werk was een nieuwe, auditieve ervaring van de ruimte, geïnspireerd op het idee de Open Plattegrond en de kleuren van Theo Van Doesburg. Hirs en Spaan vertaalden deze namelijk naar een flexibele (i.e. ‘open’) auditieve ervaring van de ruimte. Dat wil zeggen dat de ruimtelijke ervaring ontstaat uit een samenspel van akoestische eigenschappen van de gegeven fysieke ruimte, de positionering van de luidsprekers in deze ruimte én de elektronische klanken uit de luidsprekers. De ervaring verandert zo in de tijd, zonder dat de luisteraar zich hier noodzakelijkerwijs van bewust hoeft te zijn. Zo ontstaat een nieuwe soort ‘open plattegrond’, waarbij verschillende luister- en ervaringsruimten in elkaar overvloeien.

met dank aan

De makers danken het Mondriaan Fonds, Stimuleringsfonds voor de Creatieve Industrie, STEIM, en M3H architecten. Eerder was Ways of Space te bezoeken in het Van Doesburghuis, Meudon, Frankrijk. Na de tentoonstelling in Drachten zal het werk ook te zien zijn in het Van Eesteren Museum en STEIM, Amsterdam.

fotos ©2020 Allard van der Hoek

Datum: 2020-02-03
Tijd: 14:00 uur
Locatie: Museum Drachten, Museumplein 2, 9203 DD Drachten