Van 19 april tot en met 30 mei 2013 wordt de muur met daarop de politieke pamfletten van het personage Anna Sherman tentoongesteld in Open Office van Avenue L, Gent, België. De Belgische kunstenaars/ ontwerpers Ines Cox en Lauren Grusenmeyer bedachten dit personage in het kader van hun Zichtboek van gestamelde werken (2012-2013) op basis van de dichtbundel gestamelde werken (2012) van Rozalie Hirs. Voor de tentoonstelling herbouwden Ines Cox en Lauren Grusenmeyer de hardcopy muur die hun Facebook-personage Anna Sherman gebruikte om haar politieke posts te publiceren. In de galerie worden bekende, maar ook nog niet gepubliceerde politieke pamfletten getoond.

Het Belgische design en beeldende kunstduo Ines Cox & Lauren Grusenmeyer maakte zes online personificaties van zes gedichten of cycli uit de dichtbundel gestamelde werken (Amsterdam: Querido, 2012) door Rozalie Hirs. Ze lieten deze zes online personages – of alter ego’s, zoals zij ze noemden – tot leven komen op zes verschillende sociale netwerken. Bij de keuze van de gedichten gingen Cox & Grusenmeyer uit van de eigen leeservaring, hun ontmoeting met het gedicht in kwestie. Wat vertelt het gedicht? Hoe verschijnt het? Hoe toont het zich? Spreekt het langzaam, snel, luid, zangerig, houterig? Is het neutraal van toon, agressief, verlangend, lyrisch of verleidelijk? Ze kozen zeer diverse gedichten of gedichtencycli en kenschetsten hun ontmoeting met de poëzie via steekwoorden. Zo kwamen zij voor de gedichten op zes heel verschillende karakters uit, die ze tot leven lieten komen op het online sociale netwerk dat ze het beste bij dit karakter vonden passen. Via de personages kun je deelgenoot worden van de leeservaringen van Cox & Grusenmeyer.

Alle beelden werden speciaal voor dit project gemaakt en zijn auteursrechtelijk beschermd ©2012-2013 Cox & Grusenmeyer. De in de beelden, foto’s, video en grafiek getoonde woorden zijn letterlijk afkomstig van de gedichten door Rozalie Hirs. Het gaat om de volgende zes gedichten of cycli die allen volledig geciteerd worden: ‘lieve lente lacht’ (p.33), ‘vier de stameling’ (pp.52-53), ‘who put on my shoes’ 1-7 (‘die deed mijn schoenen aan’ 1-7; pp.54-61; Engelse vertaling: Donald Gardner), ‘a no’ (‘een nee’; p.31; Engelse vertaling: Donald Gardner), ‘long at present longing’ 0-6 (pp.16-23), ‘duizend en één pixel’ (p.36).

Het project werd financieel ondersteund door het Nederlands Letterenfonds.

Datum: 2013-04-19 t/m 2013-05-30
Aanvangstijd: werkdagen 10:00-17:00 uur
Locatie: Avenue L – Open Office, Schepenhuisstraat 17, 9000 Ghent, België
Uitvoerders: Ines Cox, Lauren Grusenmeyer (design, concept), Rozalie Hirs (poëzie)

Geef een reactie